Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond.                                                                                                          Wat in het WIT staat zijn de kop teksten.                                                                                                         De  TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen.                                                                                                     De kleur GEEL staat altijd voor getallen.                                                                                                           De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal.                                               De rest van de kleuren is het verhaal zelf.

Het meeste gebak wat je koopt zit vol met dingen die er eigenlijk niet in horen, je kan natuurlijk ook zelf gebak maken dat is veel gezonder, zeker al er ook nog is kokos in zit. Hier onder een aantal recepten waar kokos in zit. En niet alleen met gebak maar ook koekjes. Of wat dacht je van een lekkere Cocktail bereid met kokos, dat vind je op deze pagina allemaal. Eet smakelijk! 

Gezonde zoete lekkernijen met kokosolie.                                                                                                 Kokosolie is een prima vet om mee te bakken. Koekjes, taarten en cakes krijgen een volle en typische kokossmaak en het is gezonder dan bakken met roomboter. Daarbij heeft kokosolie de eigenschap dat het bij kamertemperatuur vast is, waardoor het met suiker luchtig geklopt kan worden. Dit maakt kokosolie de ideale basis voor een zoete traktatie.

Kokostaart                                       Dit is eigenlijk gewoon een grote kokos makroon. Het is werkelijk een heel makkelijk te maken taartje. Heerlijk voor de kokosliefhebbers en zoete kauwen onder ons.  Ingrediënten:                               240 gram geraspte kokos.             240 gram basterdsuiker.             60 gram roomboter.                       30 gram bloem.  150 ml melk.      1 ei, los geklopt.  snufje zout.     50 gram amandelschaafsel.                                                                                                                             Verder benodigd: Springvorm van 20 cm.  Maken in 15 min.  Koken in 20 min.  Totaal in 35 min. Bereidingswijze.                                                                                                                                             Verwarm de oven voor op 180 graden (stille oven stand). Vet de springvorm vin met boter en beleg de bodem met bakpapier.  Meng in een grote kom de kokos, de basterdsuiker en de bloem.   Verhit de melk met de boter tot de boter gesmolten is en roer dit door het kokosmengsel.               Meng ten slotte het los geklopte ei en het zout erdoor.  Giet het beslag in de vorm en strooi het amandelschaafsel erover. Bak het taartje 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Tip: In het originele recept wordt de taart ook nog eens bedekt door een laag abrikozen moes.       In plaats daarvan heb ik abrikozenjam gebruikt, maar persoonlijk zou ik dit de volgende keer achterwege laten.

Zelf Bounty’s maken, super makkelijk         en gezond!                                               Ingrediënten:  140 gram kokos , geraspt. 3 eetlepels honing of naar smaak.             4 eetlepels kokosolie extra virgin óf 2 eetlepels kokosolie en 2 eetlepels crème fraîche. Chocolade van het recept voor het zelf maken van chocoladerepen.

Bereidingswijze.                                               Doe de geraspte kokos met de honing en de kokosolie en/of crème fraîche in de keukenmachine en maal tot er een soort deeg ontstaat. Als je geen keukenmachine hebt, kun je het ook maken door de kokosolie eerst te smelten en vervolgens in een kom met de honing en kokosrasp tot een soort deeg te kneden.

Vorm een soort mini broodjes van het deeg, door eerst in je handen er balletjes van te maken. Rollen gaat niet zo goed. Het werkt beter als je een beetje in je linker hand (als je rechts bent) neemt tussen je duim en vier vingers en dan met je met je andere hand een beetje vormen en kneden tot je een stevig balletje krijgt dat je eventueel kunt omvormen tot een mini broodje.         Als het te plakkerig is, kun je het mengsel even in de vriezer zetten, dan wordt het wat steviger.

Als je alle broodjes hebt gemaakt, plaats je deze een paar uur in de vriezer.  Ondertussen kun je de chocolade maken. Uiteraard laat je deze nu alleen niet opstijven.  Haal de kokos 'broodjes' uit de vriezer en prik er een saté prikker in. Doop nu één voor één de 'broodjes' in de chocolade tot ze helemaal bedekt zijn.  Draai rond boven de pan tot ze niet meer druipen en leg ze op een velletje bakpapier. De chocola zal snel hard worden, omdat de kokos bevroren is!                               Als de chocola hard is, kun je de prikker eruit halen. Vind je het gaatje niet mooi, dan kun je er nog een beetje van de gesmolten chocola op doen om het te verbergen.  Geniet ervan.

Chocolade kokosreep.                           Deze heerlijke versnapering is lekker bij een kop koffie of thee.   De reep bevat naast kokos, de goede stoffen uit pure chocolade.     Je kan de kokosvulling op een laagje chocolade leggen zodat je een soort muesli reep maakt, maar je kan de kokosvulling ook helemaal in de chocolade dopen, waardoor je een soort bounty maakt.                                                                          

 

Ingrediënten.  100 gr. pure chocolade.  50 gr. geraspte kokos.  10 gr. honing.   50 gr. kokosolie.

Bereidingswijze.                                                                                                                                                   Smelt 40 gram kokosolie tot deze vloeibaar is. Roer de honing en de geraspte kokos er doorheen. Laat het mengsel wat opstijven en maak er ongeveer vijf langwerpige reepjes van. Zet de reepjes in de koelkast en smelt ondertussen de pure chocolade samen met de overige kokosolie boven een kom heet water. Zorg dat er geen water bij het chocolademengsel komt. Giet de chocolade in een met plastic beklede vorm en leg hier de kokosreepjes op en snijd deze later met een warm mes los, of doop de kokosreepjes helemaal in de chocolade. Laat de reepjes bij kamertemperatuur hard worden.

Kokoskoekjes                                Kokoskoekjes zijn in tropische landen erg populair, terwijl men hier in Nederland vaker van het roomboterkoekje geniet. Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met de verkrijgbaarheid van het vet. Omdat kokosolie steeds beter verkrijgbaar is in Nederland, kunnen deze heerlijke koekjes makkelijk thuis gebakken worden.

                                               Ingrediënten:  100 gram kokosolie.   100 gram rietsuiker.  of kokosbloemsuiker.                                    100 gram volkorenbloem.  100 gram geraspte kokos.  1 ei.  Snufje zout.

Bereidingswijze:                                                                                                                                                 Verwarm de oven voor op 180 graden.                                                                                                           Klop de kokosolie met de suiker luchtig. De kokosolie mag niet vloeibaar zijn, want dan kan deze niet luchtig geklopt worden.  Meng het luchtige kokosoliemengsel met de ei, de volkorenbloem, het zout en de kokos. Maak met behulp van een lepel ongeveer 25 tot 30 bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes 10 minuten op 180 graden lichtbruin.

Alcoholvrije cocktails met kokosmelk                                                                                                             De kokosnoot is de vrucht van de kokospalm, een tropische plant die niet echt een boom is daar de stam is opgebouwd uit oude bladvoeten. De kokosnoot of klapper is een steenvrucht met vlezig vruchtvlees. De half troebele vloeistof die de vrucht voortbrengt wordt klapperwater genoemd en heeft eigenlijk niets met melk te zien.

De kokosmelk                                                                                                                                                       In sommige Aziatische landen wordt de kokosnoot op straat verkocht. Bij de verkoper kan men het klapperwater met een rietje uit de vrucht drinken waarna de verkoper het malse vruchtvlees van zijn schil ontdoet en het aan de klant aanbiedt. Om de harde bast te verwijderen heb je een hamer nodig. De kokosmelk verkrijg je door bij geraspte kokos warm water toe te voegen en het geheel dan uit te knijpen. Dan heeft het de kleur van melk. Bij ons kan de kokosmelk in een doos of melk verkregen worden. Met kokosmelk kun je lekkere alcoholvrije cocktails maken. Ziehier enkele recepten.

Exotica  Ingrediënten:                                              (4 personen)
.                                                                 15 cl kokosmelk.                                                           15 cl passievruchtensap.                                           20 cl sinaasappelsap.                                                 20 cl ananassap.                                                           4 schijfjes sinaasappel.                                               IJsblokjes.

Bereidingswijze:                                                           De kokosmelk en de vruchtensappen worden gemengd. Je kan dat door ze te mixen of met een shaker. Je doet ijsblokjes in de glazen en vult ze met de cocktail. Je kan het glas versieren met sinaasappelschijfjes.

Coco Rico  Ingrediënten:                                           Een helft kokosmelk.                                                   Een helft mango sap.                                                   2 scheutjes limoen sap.                                             Bereidingswijze:                                                         Vooreerst vul je de helft van de shaker met schaafijs (crushed ice). Voeg er de kokosmelk, het mango sap en het limoensap bij. Schud even en schenk het mengsel dan, zonder het ijs, in een ballonglas. Daarna pas schep je er eenzelfde hoeveelheid schaafijs bij.

Je kan het geheel versieren met kleine reepjes limoenschil en een weinig geraspte kokos.           Mocht je zelf vers mango sap hebben gemaakt, dan kan je de schoongemaakte pit in het glas doen vooraleer je de cocktail inschenkt. Opdienen met een rietje.


Bij een tropische cocktail hoort natuurlijk een tropische naam.  Cocktail: Jungle Book.

Ingrediënten:  Boswandeling (30 ml).  Ananas (4 stukken).  Kokosmelk (30 ml).                                 Banaan (halve banaan).   Pisang Ambon (half deel).   Garnering: geraspte kokos.

Bereidingswijze:                                                                                                                                                      Deze tropische cocktail maak je als een verse Pina Colada. Omdat je vers fruit gebruikt gebruik je een blender. Hier gaan 4-5 stukjes fijn gesneden ananas en een halve banaan in. Voeg met een bar maatje 1 deel boswandeling en 1 deel kokosmelk toe. Even blenden. Je krijgt nu een geel lichtgroene kleur van je cocktail. Om de cocktail nog wat groener te maken voeg je een half deel pisang Ambon toe. Nog even blenden, en nu heeft je cocktail de juiste kleur om op te dienen. Schenk de cocktail uit in een hurricane glas gevuld met ijs. Als laatste geef je deze cocktail een mooi kraagje van geraspte kokos.

Garnering: Om de Jungle Book beleving compleet te maken dien je de cocktail op in combinatie met veel vers fruit. Het mooiste is om dit op te dienen in een mooie kokosnoot.

Bron: www.cocktailicious.nl

Tropicana Ingrediënten
:                                                       30 ml kokosnoot melk.                                                             60 ml ananassap. 
                                                                     60 ml mango sap.                                                     Bereidingswijze:                                                                       Mix de melk en de sappen in een blender. Voeg geschaafd ijs toe en mix nog een keer.  Giet de cocktail in een hoog glas en dien op met een rietje.



Coconut Groove  Ingrediënten:                                           90 ml mango- of passievruchtensap.                                   60 ml kokosnoot melk.                                                             60 ml vers grapefruitsap.

Bereidingswijze:                                                                     Meng die ingrediënten in een shaker. Doe schaafijs in je glas en giet de cocktail erover. Versieren kan je met een stukje grapefruit.



Coconut Kiss Ingrediënten:                                                     8 cl ananassap.                                                                         4 cl sinaasappelsap. 
                                                                 2 cl kokosmelk.                                                                         2 cl. Room.
                                                                               1/4 citroen.                                                                               Geraspte kokos. 

Bereidingswijze:                                                                     Je draait de rand van je longdrinkglas in het kwartje citroen en door de kokos die je in een bord hebt geraspt. Vervolgens doe je alle ingrediënten in de shaker die je een kwart minuut stevig schudt.
 Doe nu enkele ijsblokjes in je glas en giet de cocktail door een bar zeef in het glas. Dien op met een rietje.

Pina Colada zonder alcohol                                                                                                                         Ingrediënten: 16 cl ananassap.  4 cl kokosmelk.  2 cl room
.  enkele ijsblokjes.

Bereidingswijze:                                                                                                                                                    Doe eerst wat ijsblokjes in de shaker. Giet er het ananassap en de kokosmelk bij. Voeg er de room aan toe en meng door goed te shaken. Schenk in en geniet van je alcoholvrije Pina Colada.
             Als versiering kan je een partje ananas op de rand van het glas steken en er een cocktail Kersjes met een prikkertje aanprikken. Dien op met een rietje.


Coco Carnival                                       Kokos, banaan, mango en cachaca.    Als dat geen carnaval is! Niet voor niets heet deze Braziliaanse cocktail Coco Carnival. De Coco Carnival is een zomerse cocktail gemaakt met als belangrijkste ingrediënten kokos en banaan. De combinatie van de 2 is erg lekker met de volle smaak van banaan en de zachte smaak van kokos.                                                                                                                         Naast banaan, dus ook mango toegevoegd. Hoe meer fruit des te groter het carnaval gevoel!

Ingrediënten: Cachaca ( 30 ml). Kokosmelk (30 ml). Banaan (halve banaan).                                         Ander tropisch fruit (mango, ananas of cantaloupe meloen)

Bereidingswijze:                                                                                                                                                Gebruik om deze cocktail te maken een blender. Doe wat ijsgruis (vergruisde ijsblokjes) samen met de in stukken gesneden banaan (bewaar een paar kleine schijfjes voor de garnering) en wat verse mango, de kokosmelk en natuurlijk de rum in de blender. Laat deze maar een minuutje aanstaan zodat hij helemaal fijn is, bijna als een milkshake. Gebruik een mooi breed glas of een hurricane glas met ijs om de cocktail in uit te schenken en garneer het glas met bananenschijfje.   Ik heb hem gesneden in de schil.

Bron: www.cocktailicious.nl