Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond.                                                                                                          Wat in het WIT staat zijn de kop teksten.                                                                                                         De  TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen.                                                                                                     De kleur GEEL staat altijd voor getallen.                                                                                                           De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal.                                             De rest van de kleuren is het verhaal zelf.

De geneeskracht van pijnboompitten; voedsel tegen obesitas.                                                                   In totaal zijn er meer dan 100 soorten pijnbomen. Van 20 soorten worden pijnboompitten geoogst. Pijnboompitten worden het meest geoogst van de Siberische den en de Koreaanse den die beide in meer gebieden van de wereld groeien dan hun naam doet vermoeden. Dennenbomen houden van koudere gebieden zoals hoog gelegen berggebieden. Een pijnappel is een dennenappel. Deze vrucht lijkt veel op de pijnappelklier en is daar om die reden naar vernoemd. Pijnboompitten zijn zeer gezond en hebben medicinale eigenschappen.

Mineralen pijnboompitten:                                                                                                                     Pijnboompitten zijn een uitmuntende bron van mineralen. In 100 gram van deze pitjes zit niet minder dan 383% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) van het mineraal mangaan. Het ADH-percentage voor koper mag er ook wezen; 147%. Andere mineralen zitten er minder in maar toch nog in forse hoeveelheden; zo bevat een ons pijnboompitjes 82% van de ADH aan fosfor. IJzer zit er met 69% ADH in. Magnesium(63%ADH) en zink(58%ADH) zit er in ruime mate in. Het bevat 13% van de ADH aan kaliumzouten. Alleen seleen en calcium zitten er bijna niet in; van beide slechts minder dan 2%ADH.

Vitaminen pijnboompitten:                                                                                                                               De ADH-waarden voor vitaminen zijn minder in het oog springend dan die voor mineralen.         Toch kan gesteld worden dat het pijnboompitje redelijk veel vitaminen bevat. Het meest zit er vitamine E in met 62% van de ADH. Dat is een zeer mooi percentage voor deze vitamine met antioxidantwerking. Thiamine of vitamine B1 zit met een percentage van 30% van de ADH in 100 gram pijnboompitjes. Niacine of B3 loopt daar niet veel op achter want het kan bogen op het feit dat het met 27% van d ADH in dit smaakvolle boomzaadje zit. Andere vitaminen die je kan tegenkomen in de pijnboompit zijn: riboflavine of B2(17%ADH), foliumzuur of B11(9%ADH), pirydoxine of B6(7%ADH) en pantotheenzuur of B5(6%ADH). Overige vitaminen hebben percentages van 1% of lager.

Pijnboompit tegen obesitas:                                                                                                                                 In pijnboompitten zit pinoleenzuur. Deze stof stopt het hongergevoel waardoor je niet meer gaat eten dan nodig is. Hierdoor kan iemand met overgewicht zich makkelijker wapenen tegen de neiging om overbodige hoeveelheden voedsel tot zich te nemen. Pinoleenzuur is een omega 6 vetzuur. Tegelijkertijd is deze pit zeer voedzaam zodat je tijdens een dieet minder kans loopt op een mineralentekort. Dat maakt de pijnboompit een perfecte toevoeging op het menu van iemand die wil afvallen. Pinoleenzuur wordt door de industrie uit de pijnboompit gehaald om er dure supplementen van te maken die obesitas tegen zouden moeten gaan.

Hier onder de tremen die vermeld staan in de uitleg, maar soms niet te begrijpen zijn.                 Thiamine:                                                                                                                                                          Vitamine B1 (thiamine) is nodig om uit voedingsmiddelen energie vrij te maken. Ons lichaam kan vitamine B1 niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen. Vitamine B1 verlaat het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine.

Niacine:                                                                                                                                                                Niacine (vitamine B3) is belangrijk voor de energievoorziening. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam. Niacine kan aanwezig zijn als nicotinezuur of nicotinamide. Niacine zit in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen.

Nicotinamide:                                                                                                                                                 Vitamine B3. Vitamine B3 (niacine, nicotinezuur, nicotinamide) maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan.

Pirydoxine:                                                                                                                                                           Vitamine B6 (pyridoxine) is nodig om voedingsstoffen in een bruikbare vorm om te zetten. Ons lichaam kan vitamine B6 niet zelf maken.

Pantotheenzuur:                                                                                                                                    Pantotheenzuur of vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Pantotheenzuur zit in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, groenten en fruit.

Pinoleenzuur:                                                                                                                                                           Pinolenic is een type vetzuren afgeleid van pijnboompitten olie. De toepassingen en studies van dit type vetzuren stijgen en pinoleenzuur wordt nu verkocht als supplement vorm.

Triglyceriden:                                                                                                                                                      Triglyceriden is een type vet dat je energie geeft. Net zoals cholesterol worden triglyceriden geproduceerd door je lever maar kunnen ze ook via voeding opgenomen worden. Je triglyceriden in het oog houden is belangrijk omdat een te hoog niveau kan leiden tot een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes.

Pijnboompitjes tegen adrenoleukodystrofie:                                                                                                 In deze smaakvolle pit zit veel oliezuur, wat een zeer gezond onverzadigd vetzuur is dat onder andere ook voorkomt in pindaolie, rijstolie, palmolie, druivenpittenolie en olijfolie. De hersenen zijn een en al vet. Voor het gezond functioneren van de hersenen is gezond vet nodig. Pijnboom pit olie is zo´n gezond vet, met name omdat er oliezuur in zit. Het kan adrenoleukodystrofie tegen gaan, wat een hersenziekte is.

Glutenvrij:                                                                                                                                                                 Net als amandelen en pinda´s passen pijnboompitten in een glutenvrij dieet. Deze pittensoort mogen door coeliakiepatiënten worden gegeten. Pijnboompitten zijn voor iedereen een hele gezonde aanvulling maar in het glutenvrije dieet komt deze dennenpit extra vaak voor.

Pijnboompitten tegen herpes:                                                                                                                         Tegen herpes is niets te doen maar een uitbraak van herpes kan voorkomen worden door pijnboompitten te eten. Dat komt omdat er het aminozuur lysine in zit. Lysine stopt de ontwikkeling van het herpesvirus waardoor een uitbraak achterwege blijft.

Pijnboompitten tegen hart- en vaatziekten:                                                                                   Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat pinoleenzuur goed voor hart- en vaatziekten is. Omdat pijnboompitten gezonde vetten bevat werkt het goed tegen deze ziekten. Cholesterolafzettingen aan de bloedvatwanden worden voorkomen en verminderd als men regelmatig pijnboompitten op het menu heeft staan. Als bij jou hoge bloeddruk is geconstateerd hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten. Je kunt overschakelen op walnootolie, olijfolie en pijnboompitolie om een hartziekte minder snel te laten ontwikkelen.

Bittere smaak in de mond door pijnboompitten:                                                                             Pijnboompitten zijn een lekkere toevoeging aan salades, soepen en andere gerechten. Echter kunnen mensen na het eten van pijnboompitten smaakproblemen ervaren.

Pijnboompitten:                                                                                                                                       Pijnboompitten zijn echt iets van de laatste jaren in Nederland. De pitjes zijn heerlijk in salades, een lekkere toevoeging aan soepen en ze worden gebruikt om er heerlijke pesto's mee te maken. Pijnboompitten kunnen geroosterd worden of direct uit de verpakking gegeten worden. Pijnboompitten zijn ook lekker om zo tussendoor te knabbelen.

Vieze, bittere smaak:                                                                                                                                           Bij het eten van pijnboompitten vinden we de meeste mensen dit lekker en niemand merkt iets van een mogelijke smaakafwijking. Het kan echter gebeuren dat je na het eten van pijnboompitten een vieze smaak in je mond hebt. De link met pijnboompitten wordt niet meteen gelegd, doordat de vieze smaak niet meteen na het eten optreedt. Vaak pas één of twee dagen na het eten van pijnboompitten bemerkt men een vieze, bittere smaak achter in de keel te hebben. De smaak valt het meest op bij het eten of drinken. Het kan zelf zo zijn dat niets je meer lekker smaakt. Vlees wat je anders heerlijk vindt, kan nu als rubber smaken en het kopje koffie waar je dagelijks zo naar verlangt kan je erg tegenstaan.

Wat veroorzaakt die vieze smaak?:                                                                                                                   Er is inmiddels onderzoek naar gedaan wat de vieze smaak in de mond veroorzaakt na het eten van pijnboompitten. Het blijkt dat enkel Chinese pijnboompitten smaakafwijkingen veroorzaken. Niet alle Chinese pijnboompitten geven klachten, maar het is niet duidelijk uit welk gebied van China de pijnboompitten afkomstig zijn die wel de smaak beïnvloeden. Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat de pijnboompitten geen schadelijke stoffen bevatten die de smaakafwijkingen veroorzaken. Men dacht eerst dat er wellicht zware metalen in de pijnboompitten konden zitten, maar gelukkig bleek dit niet zo. Men vermoedt dat de smaakafwijkingen worden veroorzaakt door de hoeveelheid triglyceriden die voorkomen in de pijnboompitten. Triglyceriden zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Welke pijnboompitten kunnen wel veilig worden gegeten?:                                                         Pijnboompitten afkomstig uit Europa hebben geen invloed op de smaak. Deze soort pijnboompitten is langer en dunner dan de pijnboompitten afkomstig uit China. De Chinese pijnboompitten zijn ronder en boller. Helaas staat op veel verpakkingen niet vermeld of er Europese of Chinese pijnboompitten in de verpakking zitten. Je kunt dan alleen aan de hand van het uiterlijk van de pijnboompitten beoordelen of het om de Europese of de Chinese soort gaat.

Wat doen tegen de vieze smaak?:                                                                                                                     De vieze smaak in de mond na het eten van "verkeerde" pijnboompitten zal enige dagen aanhouden. Zoetigheid kan helpen om de bittere smaak wat te verminderen. Sabbel op een zoet snoepje of drink zoete frisdranken. Vermijd alles wat een licht bittere nasmaak heeft zoals koffie, sinaasappelsap, pure chocolade, witlof, grapefruit. Vlees kan ook een paar dagen een vieze nasmaak houden, mogelijk heb je er zelfs helemaal geen trek in. Frisse kauwgom en pepermunt kunnen ook helpen om de bittere smaak weg te krijgen. Het belangrijkste is echter geduld, na een dag of vier zal het ergste leed geleden zijn en misschien heb je voorlopig genoeg van pijnboompitten. Wanneer je weer pijnboompitten wilt gebruiken, let er dan op welke soort je neemt. De Europese pijnboompitten kun je met een gerust hart nemen.

Hoeveel calorieën zitten erin? Pijnboompitten.                                                                                               1 eetlepel pijnboompitten (15 gram). bevat:                                                                                           Energie=92 kcal                                                                                                                                                     Vet=7,6 g                                                                                                                                                         Verzadigd vet=0,8 g                                                                                                                                         Eiwit=3,6 g                                                                                                                                             Koolhydraten=2,1 g                                                                                                                                             Vezels =0,1 g                                                                                                                                                           Zout=0 g