Even een verklaring van de kleuren, ik hou van kleuren en vind het lekkerder lezen dan gewoon zwarte letters op een witte achtergrond.                                                                                                          Wat in het WIT staat zijn de kop teksten.                                                                                                         De  TURKOOIS dat zijn extra vermeldingen.                                                                                                     De kleur GEEL staat altijd voor getallen.                                                                                                           De ROZE kleur is voor termen die tussen de regels staan van het verhaal.                                             De rest van de kleuren is het verhaal zelf.

Een banaan is heel gezond.                                                                                                                                 Dacht je dat een banaan alleen maar mooi, krom en lekker was? Bananen zijn veel meer dan dat! Bananen zijn supergezond! Het is niet voor niets dat de banaan, na appels en sinaasappels, het meest gegeten fruit is. Nog niet overtuigd dat een banaan gezond is?  Lees dan verder…! Helaas hebben sommige mensen een slecht beeld over bananen. Het zou ongezond zijn om meer dan 1 banaan per week te eten, en een banaan zou ook erg slecht zijn voor de lijn. Gelukkig kloppen deze gedachten helemaal niet en kan je met een gerust hart elke dag een banaan eten. Bananen hebben namelijk heel veel goede eigenschappen! Een banaan is gezond, en heel erg geschikt als een verantwoord, lekker tussendoortje. Maar waarom is een banaan gezond? Lees voor het antwoord hierop, de top 10 waarom bananen gezond zijn!

10 keer banaan gezond!                                                                                                                                   Waarom is een banaan gezond? Om je hier een duidelijk antwoord op te kunnen geven is het goed om te weten wat een banaan in zich heeft! Dit hebben wij voor jou uitgezocht.                           Lees hieronder de top 10 waarom bananen gezond zijn!

(1) Bananen voorkomen een te hoge bloeddruk.                                                                                     Bananen zitten vol met het mineraal kalium. Kalium helpt je bloeddruk te verlagen. In 1 banaan zit ongeveer 467 mg van dit belangrijke mineraal en dat is veel! Als je 1 banaan eet, heb je namelijk al 16 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen!

(2) Bananen geven je een flinke energie boost.                                                                                             Door natuurlijke suikers die in een banaan zitten, krijg je een flinke energie boost. In een banaan zitten suikers die snel door je lichaam opgenomen worden waardoor je snel energie krijgt. Andere suikers in de banaan, worden juist langzaam door je lichaam opgenomen en zorgen op deze manier voor langdurige energie. Ideaal om een banaan voor het sporten te eten! Heb je heel veel energie nodig, eet er gerust 2!

(3) Bananen helpen tegen een kater.                                                                                                                 Heb je een kater? Dan kan banaan je helpen om je kater vlugger kwijt te raken.                                   De beste manier om je kater kwijt te raken, is om een banaan in de vorm van een milkshake te drinken. Dankzij het kalium en vitamine B6 in de banaan, sul je weer sneller in topvorm zijn…!

(4) Bananen ondersteunen de samenwerking tussen zenuwen en spieren.                                       Zenuwen en spieren moeten goed samenwerken bij alles wat je doet. Tenslotte heb je bij elke beweging zowel je spieren als je zenuwstelsel nodig. Door het eten van bananen wordt de samenwerking tussen zenuwen en spieren soepeler. Het is de belangrijke vitamine B6 die hiervoor zorgt en in een banaan zit veel van deze vitamine. In 1 banaan zit ongeveer 0.7 mg vitamine B6. Dit lijkt misschien weinig, maar is wel 34 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!

(5) Banaan helpt om een slecht humeur tijdens PMS te verbeteren.                                                         Aan alle vrouwen: heb je ook wel eens last van een slecht humeur dat veroorzaakt is door PMS (premenstrueel syndroom)? Eet dan bananen tijdens deze periode en je zult merken dat je minder last hebt van de stemmingswisselingen! Stemmingswisselingen worden vaak veroorzaakt door een bloedsuikerspiegel dat niet gelijkmatig is. In de banaan zit de vitamine B6 die de bloedsuikerspiegel gelijkmatig houdt en daarmee ook je humeur!

(6) Banaan helpt bij angst, depressie en slaapproblemen.                                                                           In banaan zit een aminozuur (tryptofaan) die de aanmaak van serotine bevordert. Serotine is een neurotransmitter die een kalmerende werking heeft en je beter (blijer) doet voelen.                           Het tryptofaan in banaan wordt het best door je lichaam opgenomen als je het in combinatie eet met ander voedsel dat rijk is aan koolhydraten, zoals rijst, pasta en bonen.

(7) Banaan helpt bij diarree.                                                                                                                                 In banaan zitten oplosbare vezels zoals pectine. Als je last hebt van diarree help pectine in banaan om je stoelgang weer te verbeteren. Om optimaal van het pectine gebruik te maken, moet de banaan eerst worden gebakken voordat je hem opeet. Door de banaan te bakken worden de oplosbare vezels beter in je lichaam opgenomen.

(8) Bananen beschermen je maag tegen maagzuur en maagzweren.                                                     Bananen werken als een antacidum.  Antacidum is een stof dat het maagzuur tegenwerkt. Hiermee neutraliseren bananen het maagzuur waardoor er geen maagzweer gevormd wordt.

(9) Bananen zorgen voor een goede opname van andere gezonde voedingsstoffen.                          Bananen brengen niet alleen een hoop vitaminen en mineralen mee je lichaam in, maar ze zorgen er ook voor dat andere voedingsmiddelen beter opgenomen worden! Heel handig!                             De suikermoleculen (fructo-oligosacchariden) in de banaan, is een goede voedingsbron voor goede bacteriën in de darmen. Dankzij de groei van goede bacteriën in de darmen worden voedingstoffen beter opgenomen in het lichaam. Een belangrijk mineraal dat dankzij deze goede bacteriën door het lichaam opgenomen wordt, is calcium. Dus banaan zorgt indirect voor sterke botten!

(10) Bananen helpen tegen ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen.                                           Zwangere vrouwen die ochtendmisselijkheid tegen willen gaan, kunnen dat op een gezonde manier doen door bananen te eten. Bananen houden de bloedsuikerspiegel in het bloed stabiel.    

En nu? Juist, ga lekker bananen eten!.                                                                                                          Bananen zijn gezond, zijn lekker en geven je een vol gevoel. Laat een banaan niet links liggen!         Je kunt net zo veel bananen eten als je wil. Een banaan is gezond voor mensen van alle leeftijden, ook voor baby’s. Het zijn de vele voedingswaarden die in de banaan zitten die het lekkere fruit zo gezond maken. Zelfs de bananenschil is gezond!

Voedingswaarde Banaan:                                                                                                                          Benieuwd naar de voedingswaarde van een banaan? Een banaan bevat een hoop mineralen en vitamines, lees verder om te weten welke. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een banaan maar weinig voedingswaarde bevat en veel kilocalorieën. Toch zit er in deze gele vrucht een hele lijst aan mineralen en vitamines met elke hun eigen bijdrage aan het lichaam. Hieronder staan de mineralen en vitaminen, die in een banaan voorkomen, apart beschreven, maar laten we eerst eens naar de calorieën van een banaan kijken.

Voedingswaarde banaan, de calorieën:                                                                                                           In een banaan zitten ongeveer 125 (kilo)calorieën. Voor een fruit bevat een banaan best veel calorieën. Volgens sommige diëten worden bananen dan ook afgeraden als je wilt afvallen.           Dit is jammer want een banaan heeft zoveel goeds te bieden! Bovendien zit in een banaan nog altijd veel minder calorieën dan is snoep of chips en veel meer vitaminen en mineralen.

Voedingswaarde banaan, de mineralen:                                                                                                         In dit lijstje worden de mineralen die in een banaan voorkomen beschreven. Mineralen zijn belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam, maar je hebt niet van elk mineraal evenveel nodig. Daarom staan deze mineralen gerangschikt op volgorde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die 1 banaan je geeft.

Mangaan:                                                                                                                                                     Mangaan is een spoorelement dat help bij de vorming botten en bindweefsel. Mangaan is ook betrokken voor het goed werken van bepaalde enzymen bij de stofwisseling. Een banaan geeft je ongeveer 28 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan mangaan.

Kalium:                                                                                                                                                              Banaan is een goede leverancier van kalium. Kalium zorgt voor een goede bloeddruk, spierwerking en hartslag. Ook zorgt kalium voor een goede vochtbalans in het lichaam.                     Een banaan geeft je ongeveer 16 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan kalium.

Magnesium:                                                                                                                                          Magnesium zorgt ervoor dat energiestofwisseling goed verloopt. Magnesium heb je ook nodig voor goede botten, spieren en zenuwen. Een banaan geeft je ongeveer 14 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan magnesium.

Koper:                                                                                                                                                                     Koper zorgt voor een goede opname van ijzer en de aanmaak van rode bloedcellen.                           Een banaan geeft je ongeveer 9 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan koper.

Fosfor:                                                                                                                                                                     Fosfor is een mineraal dat in combinatie met calcium de botten en het gebit gezond houdt. Verder is fosfor betrokken bij je stofwisseling. Een banaan geeft je ongeveer 4 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan fosfor.

IJzer:                                                                                                                                                                        IJzer is een mineraal dat een bestanddeel is van hemoglobine in je bloed. De rode bloedcellen zorgen voor zuurstoftransport en dat kan niet zonder ijzer. IJzer is een erg belangrijk mineraal!  Een banaan geeft je ongeveer 3 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan ijzer.

Seleen (selenium):                                                                                                                                                Seleen is een spoorelement en werkt als een antioxidant. Seleen helpt de slechte vrije radicalen in je lichaam onschadelijk te maken. Seleen kan in combinatie met vitamine E, kanker, hartaandoeningen en bepaalde oogziekten helpen voorkomen. Een banaan geeft je ongeveer 3 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan seleen.

Zink:                                                                                                                                                                      Zink is een spoorelement dat je huid en haren in goede conditie houdt. Verder ondersteunt zink de werking van het immuunsysteem en dat je een goed geheugen behoudt.                                         Een banaan geeft je ongeveer 2 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan zink.

Calcium:                                                                                                                                                              Calcium heb je nodig voor gezonde botten en een sterk gebit. Verder is calcium betrokken bij stolling van het bloed ( handig voor als je een wondje hebt) en spieren. Een banaan geeft je ongeveer 1 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan calcium.

Natrium:                                                                                                                                                                    Je lichaam heeft slechts een kleine hoeveelheid aan natrium nodig. Natrium zorgt voor een juiste waterhuishouding en bloeddruk. Natrium zit ook in het gewone tafelzout dat we in de keuken gebruiken. In een banaan zit zo weinig natrium dat het bijna niet bijdraagt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Fluor:                                                                                                                                                                          Het mineraal fluor beschermt je gebit tegen gaatjes. Om deze eigenschap van fluor, is dit vaak toegevoegd aan tandpasta.  In een banaan zit maar weinig fluor. De hoeveelheid fluor in bananen, dragen nauwelijks bij aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Voedingswaarde banaan, de vitaminen:                                                                                                      Naast mineralen, bevat een banaan ook veel vitamines. Net als bij mineralen, heb je van vitaminen verschillende hoeveelheden nodig zodat je lichaam optimaal zijn werk kan blijven doen. De vitaminen staan gerangschikt op volgorde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die 1 banaan je geeft.

Vitamine B6 (pyridoxine):                                                                                                                              Vitamine B6 zorgt voor een goede aansturing van de hersenen, het houdt de bloedsuikerspiegel gelijkmatig en ondersteunt het immuunsysteem. Verder speelt vitamine B6 een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen. Een banaan geeft je ongeveer 34 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B6.

Vitamine C (ascorbinezuur):                                                                                                                        Vitamine C is een onmisbaar vitamine voor je lichaam. Vitamine C werkt als een antioxidant.           Hij versterkt het immuunsysteem en versnelt de wondgenezing. Een banaan geeft je ongeveer 33 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine C.

Vitamine B9 (foliumzuur):                                                                                                                              Vitamine B9 helpt aandoeningen van het zenuwstelsel van het ongeboren kindje te voorkomen.  Een banaan geeft je ongeveer 11 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B9.

Vitamine B2 (riboflavine):                                                                                                                            Vitamine B2 is belangrijk bij de stofwisseling, vooral voor de opname van koolhydraten.                   Vitamine B1 beschermt ook het zenuwstelsel en de opbouw van het immuunsysteem.                       Een banaan geeft je ongeveer 10 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B2.

Vitamine B5 (pantotheenzuur):                                                                                                                     Vitamine B5 helpt eiwitten, vetten en koolhydraten af te breken. Een banaan geeft je ongeveer 8 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B5.

Vitamine B3 (niacine):                                                                                                                                       Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling. Verder is deze B-vitamine goed voor een gezonde huid en zenuwstelsel. Een banaan geeft je ongeveer 7 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B3.

Vitamine B1 (thiamine):                                                                                                                                     Vitamine B1 is nodig voor de energieopname en het goed functioneren van het hart en zenuwstelsel. Een banaan geeft je ongeveer 5 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B1.

Vitamine A:                                                                                                                                                       Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine. Deze vitamine bevordert het gezichtsvermogen, het immuunsysteem en is nodig voor de celgroei. Een banaan geeft je ongeveer 3 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine A.

Vitamine K:                                                                                                                                                      Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine. Vitamine K bevordert de bloedstolling bij wondjes en de opbouw van het skelet. Een banaan geeft je ongeveer 1 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine K.

Vitamine E (tocoferol):                                                                                                                           Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine. Vitamine E werkt als een sterk antioxidant en beschermt tegen eczeem, artrose en gezichtsproblemen. Verder speelt vitamine E een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een banaan geeft je ongeveer 1 % aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine E.

Een banaan zit boorden vol gezondheid!:                                                                                                  Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is te zien dat een banaan je heel veel goeds te bieden heeft. Een banaan zit boorden vol vitaminen en mineralen en daarom is banaan gezond voor je lichaam.

Bananen bewaren:                                                                                                                                             Heb je van die mooie gele bananen gekocht en dan worden ze binnen een mum van tijd overrijp! Helemaal niet leuk! Het liefst eet je natuurlijk gele bananen in plaats van bruine…                               Bananen zijn heerlijke vruchten. Helaas zijn ze ook erg kwetsbaar. Je hoeft de banaan alleen maar ergens tegen aan te stoten, en je hebt al een beurse plek! Bananen worden ook heel snel overrijp. Als je een groene banaan koopt, is de kleur van de schil in een dag verkleurd van groen naar geel. Na een paar dagen verkleurt de schil van geel naar geel met bruine vlekken. Een paar dagen later is je banaan helemaal bruin geworden. Hoe kan je het beste bananen bewaren?                               Er zijn verschillende manieren om bananen te bewaren. Lees hieronder hoe.

Bananen apart houden:                                                                                                                                   Ethyleen is een gas dat gemaakt wordt door fruit. Dit gas is een signaal voor fruit om te beginnen met rijpen. Wil je het rijpingsproces van je heerlijke bananen vertragen? Houd dan ander fruit weg van de bananen. Fruit gaat namelijk niet alleen rijpen van zijn eigen gemaakte ethyleen gas, maar ook door dat van ander fruit. Wil je dat je bananen sneller rijpen? Dan is juist wel goed om bananen samen met ander rijp fruit te bewaren.

Berg de bananen heel voorzichtig op:                                                                                                             Beurse plekken in een banaan zorgen ervoor dat de banaan sneller gaat rijpen. Koop daarom in de winkel alleen gave bananen, dus zonder beurse plekken. Leg bananen daarna heel voorzichtig op de fruitschaal. Leg geen ander zwaar fruit op de bananen. Dit zou namelijk beurse plekken in een banaan kunnen veroorzaken.

Bananenhouder:                                                                                                                                                     Het beste is natuurlijk om de bananen aan een echte bananenhouder te hangen!                           Bananen in een bananenhouder hangen helemaal vrij, alsof ze nog aan de boom hangen!                 Een bananenhouder lijkt op een klein kap stokje voor bananen. Echt ideaal om je tros bananen in te bewaren! 

Bananen bewaren in de koelkast:                                                                                                                       Altijd gedacht dat je bananen niet in de koelkast mag bewaren? Het mag wel!                                     De kou in de koelkast voorkomt dat bananen verder gaan rijpen. Zodra je de banaan weer uit de koelkast haalt, dan gaat het rijpingsproces gewoon verder!

Alleen rijpe bananen:                                                                                                                                     Bewaar alleen rijpe bananen in de koelkast. Onrijpe bananen zullen in de koelkast niet verder rijpen. Eenmaal weer uit de koelkast zullen de onrijpe bananen nooit echt lekker zoet worden.

Bruine schil:                                                                                                                                                        Bananen in de koelkast veroorzaken een bruine schil. Dit maakt echt niet uit, want alleen de schil wordt bruin! De banaan zelf blijf zijn mooie kleur behouden. 

Bananen invriezen:                                                                                                                                       Bananen kunnen goed ingevroren worden. Snij de bananen in makkelijke plakjes en leg ze op een bakpapier. Leg het bakpapier met de bananenplakjes op een plankje en leg ze in de diepvries. Na een uur vriezen, kun je de bananenplakjes in een zakje doen en verder laten vriezen. Op deze manier zullen de plakjes banaan niet aan elkaar vast vriezen.

Een tip voor in de winkel:                                                                                                                                 Sta je in de winkel en ben je van plan om bananen te kopen? Koop dan nooit bananen die al bruine plekken hebben. Deze bananen zijn al overrijp. Bananen bewaren die al overrijp zijn, wordt moeilijk!

Koop bananen van verschillende trossen:                                                                                                   Het beste is om bananen van verschillende trossen te kopen. Elke banaan van een andere tros, heeft namelijk een andere rijpingstijd. Op deze manier heb je bananen die je direct kunt eten en bananen om te bewaren. 

Hoeveel calorieën zitten erin? 1 grote banaan bevat: van 165 gram.                                                   Energie=157 kcal                                                                                                                                                     Vet=0,5 g                                                                                                                                                           Verzadigd vet=0,2 g                                                                                                                                       Eiwit=1,8 g                                                                                                                                                 Koolhydraten=34 g                                                                                                                                           Vezels=3,1 g                                                                                                                                                           Zout=0 g

In DIT stadium kun je het beste een banaan opeten!                                                                               Wanneer er aan jou wordt gevraagd in welk stadium je een banaan het beste kunt eten, heb je waarschijnlijk geen idee. Als je hierbij de verschillende stadia van een banaan ziet zul je hoogstwaarschijnlijk nummer 3 of 4 aanwijzen. De meeste mensen kiezen voor nummer 3 of 4.

Helaas is het niet zo simpel als het lijkt. Want zelfs stadium 1 kan gezond en goed genoeg zijn om op te eten. Het is de hoogste tijd om eens uit te leggen hoe het nu precies zit.

We beginnen met de regel: Hoe bruiner de banaan, hoe sneller je hem kunt verteren.                       Dit betekent dus dat banaan nummer 7 het snelste is verteert. Hoe rijper een banaan is, hoe meer vezels, kalium en vitamine B deze bevat.

Ook is het erg handig om bananen in de koelkast te bewaren. Op deze manier bederven ze niet en blijven vitamines behouden!

Ook de niet rijpe bananen hebben verschillende voordelen. Zo bevatten deze bananen minder suiker, wat perfect is voor mensen met diabetes. Wil je afvallen? Dan kun je het beste banaan 1 t/m 3 eten!

We hebben een heel simpele eindconclusie over de rijpheid en eetbaarheid van bananen:

Je kunt iedere banaan eten, het ligt er alleen aan wat jij lekker vindt en wat jouw doel is!

Bron: heeldedagnieuws.com